• Forfatter Jan-Erik Vik

Hva kreves for å skrive en krimroman?


Etter at jeg nå har skrevet ferdig min første krimroman, har jeg lyst til å dele litt av mine erfaringer rundt skriveprosessen. Jeg har absolutt ikke fasiten på hvordan man skriver en krimroman, men kan prøve og fortelle litt om hvordan jeg har jobbet. Jeg har selvfølgelig knyttet til meg gode støttespillere som hjelper meg med ulike ting angående å gi ut bok, men i dette innlegget retter jeg fokuset på hva som kreves av meg som forfatter under selve skriveprosessen:


Tid:

Først og fremst så kreves det tid. Utallige timer foran PC, men enda flere timer i selskap med mitt eget hode. Under arbeidet med En grav å gå til har jeg brukt uendelig mange timer på å tenke. Jeg hadde en liten anelse om hva historien i grove trekk skulle handle om, men det viste seg at det ikke bare var å sette seg ned og skrive dette ned. Underveis tok nemlig historien nye veier, som jeg ikke hadde planlagt. Når jeg er i gang med skrivingen, blir jeg ofte mer kreativ og historien går fort i enda mer spennende retninger. Dette gjør igjen at detaljene i den grunnleggende historien jeg egentlig hadde tenkt ut, plutselig må endres. Da er det bare å forsvinne inn i sin egen hjerne og sy sammen nye løsninger.


Research:

Dette er et viktig punkt og noe jeg har brukt mye tid på, både underveis og i etterkant av skrivingen. Jeg har blant annet kontaktet begravelsesbyråer, prester, språkeksperter og reist rundt på ulike steder for å befare. Dette er for å forsikre meg at detaljene er riktige. Fakta er viktig, samtidig som jeg også tar noen kunstneriske friheter. Så lenge historien jeg skriver er fiktiv, gir jeg meg selv frie tøyler til å dikte inn ulike elementer. Det kreves også mye fantasi. Kreative løsninger og originale ideer må til for å skrive en bok som er ment å underholde.


(Video fra instagram: @Forfatterjanerikvik)


Tålmodighet:

Dette har vært min største fiende underveis. Jeg er vant til å skrive noveller og elsker å ferdigstille en historie. Når jeg er i stimen kan jeg skrive en novelle på et par dager. Det å skulle bruke et år på en enkelt historie har vært krevende, men samtidig veldig lærerikt. Jeg har funnet ut at det å la historien hvile fungerer veldig bra. Jeg har også testet “å hoppe” i handlingen, noe jeg ble tipset om (for eksempel skrive et kapittel midt i). Dette fungerte overhodet ikke for meg. Jeg mistet fullstendig oversikten.


Struktur:

Jeg anser meg selv for å være rimelig strukturert. Likevel oppdaget jeg at det å skrive en hel bok krevde mer av meg i forhold til dette. Her måtte jeg holde styr på alle mulige tråder, hvor en enkelt endring på et sted, kunne påvirke flere andre hendelser i historien. Det er superviktig å holde tunga rett i munnen og ha en god oversikt over hele manuset . Det er fort gjort å rote til masse. Her spiller selvfølgelig redaktør også en stor rolle, da det ofte er vanskelig å se sin egen historie utenfra.


Tro på eget manus:

For meg er dette alfa omega. Jeg har tidligere skrotet flere romanmanus nettopp fordi jeg mista troa på dem. Magefølelsen min har da smelt inn og fortalt meg at det ikke er bra nok. Denne gangen er følelsen motsatt. Jeg har kost meg når jeg har skrevet og selv levd meg inn i historien. Pilotlesere har også gitt meg konstruktive tilbakemeldinger, og det skal sies at jeg har vært veldig nøye med å plukke ut testlesere som virkelig våger å si fra.Etter en omfattende og spennende prosess, har vi nå ferdigstilt krimromanen En grav og gå til. Boken utgitt av Vik Forlag, kan du forhåndsbestille her.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

VIK FORLAG AS

Telefon:      +47 950 33 030

Email:           Vikforlag@gmail.com

Org.nr:          925 603 392

  • Facebook
  • Instagram
Logo til Vik Forlag